Zorgverleners binnen het Centrum

  • Hester Udink- Beeldend Therapeut - Praktijk Eigenaardig

    In mijn praktijk komen kinderen die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Ze hebben bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt, zoals een scheiding of verlies, hebben last van hevige emoties als boosheid/angst/verdriet en hebben moeite deze te reguleren, of er is sprake van een laag zelfbeeld en onzekerheid.

    Beeldende therapie helpt kinderen en jongeren om op een laagdrempelige en speelse manier te laten zien en begrijpen wat er in ze omgaat, zonder dat ze daar woorden voor nodig hebben. De beelden en de manier waarop deze tot stand komen, geven inzicht in de belevingswereld van het kind en maken vaak duidelijk waar er behoefte aan is. Vanuit een veilige warme omgeving, kijk ik in mijn begeleiding met liefdevolle en echte aandacht naar het kind achter het gedrag. Wat heeft dit kind op dit moment nodig om weer lekker in zijn/haar vel te zitten?

    Bij Praktijk Eigen Aardig kan het kind echt even centraal staan, met zijn of haar eigenaardigheden, talenten en uitdagingen, waar het geen rekening hoeft te houden met anderen.

    Gedurende het traject zal ik het kind steeds beter leren kennen en ga ik op zoek naar de eigen unieke haakjes van het kind. In de wekelijkse sessies, zet ik bepaalde oefeningen in die kunnen ondersteunen aan bijvoorbeeld emotionele verwerking, sterken van het zelfvertrouwen of bijdragen aan het ervaren van ontspanning, overgave en kinderlijke speelsheid. Tegelijkertijd is het de afgestemde begeleiding en de wisselwerking tussen de cliënt en therapeut die er voorzorgen dat er daadwerkelijk ontwikkeling kan ontstaan en kan verduurzamen.

    Betrokkenheid van ouders zowel tijdens als na het traject, is heel belangrijk. Na aanmelding via het aanmeldformulier op de website, nodig ik ouders uit voor een intakegesprek waarin we dieper ingaan op de hulpvraag, zodat ik een meer volledige voorstelling krijg van de levensloop en omstandigheden. Hierna volgt een korte observatie periode van drie sessies alleen met kind, waarin ik door middel van laagdrempelige creatieve oefeningen, een beeld krijg bij de hulpvraag.

    Na deze drie observatiesessies, zie ik ouders zonder kind, graag terug in de praktijk voor een tussenevaluatie. In zo’n evaluatiemoment zal ik aan de hand van de gemaakte tekeningen ed., de verkregen observaties en mogelijke inzichten met ouders delen. We bespreken welke weg we zullen vervolgen binnen de praktijk en zetten een richting uit, die aansluit bij waar het kind nu is en wat het nodig heeft in de stap om zich positief te kunnen ontwikkelen. Daarnaast krijgen ouders de nodige handvatten mee om het traject ook thuis te ondersteunen.

    In tegenstelling tot de reguliere gezondheidszorg is er geen sprake van een (lange) wachtlijst, is een verwijzing van de huisarts niet nodig en is vergoeding, afhankelijk van hoe en waar je verzekerd bent, geregeld gedeeltelijk mogelijk!