Specialisaties
-
(Di)eetteamRotterdam Centrum
Eet‐ en drinkproblemen komen geregeld voor bij kinderen, dit kan gepaard gaan met groei- en ontwikkelingsproblemen en emotionele strijd. Bij het gespecialiseerde eetteam kunt u terecht voor advies en behandeling van eet‐ en drinkproblemen bij kinderen van diverse leeftijden. Hieronder volgen veel voorkomende hulpvragen die we behandelen. Hiernaast behandelen wij ook andere hulpvragen. Staat uw hulpvraag er niet bij, neem dan contact met ons op.
Voor wie is het (Di)eetteam
Het eetteam kan uw gezin ondersteunen bij diverse problematiek, zoals:
Kieskeurige eters
Kritische eters
Moeilijke eters
Klachten zoals kokhalzen, spugen, reflux en kwijlen
Kinderen die eten wegduwen
Prikkelverwerkingsproblemen (bijvoorbeeld moeite met het eten van bepaalde structuren)
Ontwikkelingsproblemen
Geen leeftijdsadequaat eetpatroon (bijvoorbeeld blijven pureren van eten)
Kinderen met een lage spierspanning en/of hypermobiliteit
Overgewicht of ondergewicht
Vermoeidheid, geen conditie of energie
Afbuigende groeicurve
(Verdenking op) ASS en ADHD
Eenzijdig eetpatroon
Afwijkende stoelgang (of andere poep- en plasproblemen)
Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en buikpijn
Onderzoek en behandeling
Het onderzoek en de behandeling zal bestaan uit een samenwerking tussen kinderfysiotherapie, prelogopedie en de diëtist. Na een intakegesprek en observatie stellen de deskundigen een behandelplan op. Dit alles onder één dak!
Diëtist voor kinderen
Buikgevoel is een eerstelijns diëtistenpraktijk die gespecialiseerd is in voeding voor kinderen. Voeding is belangrijk bij de groei en ontwikkeling van een kind en als dat door omstandigheden moeilijk gaat, kan dat veel zorgen ge- ven. De kinderdiëtist berekent wat een kind eet, wat het nodig heeft en geeft advies over wat een kind moet eten om gezond te blijven en goed te groeien. Daarbij wordt gekeken naar wat een kind wel en niet kan eten binnen de gewoontes en mogelijkheden binnen het gezin. Indien nodig wordt er advies gegeven over het gebruiken van aanvullende nutritionele supplementen.
Kinderfysiotherapie
Door middel van onderzoek en een aantal gestandaardiseerde testen krijgt de kinderfysiotherapeut een beeld van het gezondheidsprobleem. Zo kijkt de therapeut naar houding, stabiliteit, spanning en prikkelverwerking. De kinderfysiotherapeut bespreekt de bevindingen en stelt zo nodig samen met het kind, de ouders en andere betrokken zorgverleners een behandelplan op. Als er sprake is van problemen met de zintuiglijke prikkelverwerking zal de behandeling bestaan uit Sensorische Informatieverwerking therapie (SI-therapie).
Bij diverse behandelingen kan er samengewerkt worden met de kinder manueeltherapeut. Voor kinderen met zindelijkheidsproblemen en/of obstipatie wordt er samengewerkt met de kinderbekkenfysiotherapeut.
Prelogopedie
De prelogopedist speelt een essentiële rol in het eet team voor kinderen met de focus op de mondmotoriek, de gevoeligheid in en rondom de mond, de reflexen in het mondgebied en het opbouwen van vaste voeding en structuren. De prelogopedist kijkt ook naar de manier van eten, drinken en de slikfunctie. Door middel van gespecialiseerd onderzoek en behande- ling helpt de prelogopedist bij het stimuleren van slik- ken, kauwen, zuigen en het ontwikkelen van gezonde eetgewoontes.
Vergoeding en verwijzing
Voor behandeling is een verwijzing van een arts nodig voor het eetteam. Voor kinderen vergoeden de zorgverzekeraars de behandelingen vanuit de basisverzekering.
Fysiotherapie behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden 18 maal vergoed
Prelogopedie wordt onbeperkt en volledig vergoed
De diëtist wordt minimaal 3 uur per jaar vergoed
Voor kinderen geldt nooit een eigen risico.